Relativní kondice polních plodin (PP) a travních porostů (TP)


                  
65758595105115125135
horší kondice vegetacenormální stavlepší kondice vegetace

Podívejte se také na kondici trvalých kultur.

Aktuální stav sucha v České republice

v neděli 8. 9. 2019 v 7 hodin ráno (informace odrážejí změny v období od neděle 1. 9. 2019 do neděle 8. 9. 2019 ráno)
 

Po příznivé KONDICI VEGETACE v průběhu celého jara až do konce dubna, což bylo dáno nezvykle teplým počasím, jsme byli svědky výrazně horší kondice vegetace v květnu. To bylo dáno kombinací nižších teplot zvláště ve vyšších polohách, které zpomalily vývoj a celkového nedostatku vláhy v průběhu dubna. Tento fakt potvrzoval i vývoj fenologických fází (více např. www.fenofaze.cz). Srážky v průběhu května a návrat vyšších teplot vedl ke zlepšení stavu vegetace. Nicméně vysoké teploty v červnu a první polovině července s propadem zásoby vody v půdě se začaly výrazně podepisovat i na kondici vegetace a nyní mapové odhady korespondují velmi dobře i s hlášeními našich respondentů. Deštivější počasí a obvyklé teploty pro druhou polovinu července a srpna zapříčiňují postupné zlepšování kondice. Nyní sledujeme na většině území lepší kondici vegetace, avšak v severozápadních Čechách sledujeme horší stav.
Oproti minulému týdnu došlo ke zlepšení kondice v jižních Čechách.

Více informací

Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 30. 9. 2019

    Kolegové v pořadu 168 hodin na ČT24 - Svět podle Grety

    V pořadu 168 hodin na ČT24 vystoupil s komentářem prof. Michal V. Marek a klimatolog Pavel Zahradníček z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. s komentářem k současné klimatické krizi, která byla řešena na Klimatickém summitu OSN 2019.
    Pořad ke zhlédnutí ZDE (stopáž od 0:42).

  • 28. 9. 2019

    Vliv změny klimatu na produkci pšenice ČT24

    Potravinová krize vedoucí k pasivní migraci obyvatel, a to kvůli poptávce po pšenici – předpověď pro druhou polovinu tohoto století, která vychází z nové studie mezinárodního týmu vedeného vědci z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR a Mendelovy univerzity publikovaná v Science Advances. Věnují se v ní obilovině, která je na mnoha místech planety nedílnou součástí jídelníčku a tvoří až pětinu energetického příjmu světové populace.

    Více o tématu v rozhovoru profesora Miroslava Trnky pro ČT 24 – rozhovor je ke zhlédnutí ZDE (stopáž od 14:43 min).
    Výše uvedená studie byla zmíněna rovněž v pořadu Věda 24, stopáž od 0:23 min. Pořad ke zhlédnutí ZDE.

25. srpen 2019 / 34. týden

předchozí další stáhnout zavřít