Relativní nasycení půdy
Nedostatek vláhy | ||||||||||||||||||
0 | 10 | 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 90 | 100 | |||||||||
0 = bod vadnutí; 50 = bod snížené dostupnosti; 100 = polní kapacita |
Aktuálny stav sucha na Slovensku
v nedeľu 11.11. o 7 hodine ráno (informácie odrážajú zmeny v období od nedele 4.11. do nedele 11.11. ráno)
Zásobenie pôdy vlahou a RELATÍVNE NASÝTENIE v povrchovej vrstve (0 - 40 cm) je najnižšie lokálne 20-30 % v okolí Nových Zámkov. Na väčšine Podunajskej a Východoslovenskej nížine je nasýtenie 30-50 %. Bod zníženej dostupnosti je presiahnutý najmä v južnej polovici Slovenska. V hlbšej vrstve (40-100 cm) sa nasýtenie postupne zvyšuje. Najnižšie hodnoty sú na juhovýchode a lokálne aj na juhu stredného Slovenska v intervale 10-20 %. Nasýtenie nad 90 % je v tejto vrstve len v severnej časti stredného Slovenska a ojedinele na juhozápade. V celom profile (0-100 cm) je stále nasýtenie 20-30 % na juhovýchode. Bod zníženej dostupnosti je presiahnutý na 28 % celkovej plochy.
týden
Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.
Aktuality
-
13. 5. 2024
Množství srážek v Česku roste, problém je vysoká teplota vzduchu, vysvětluje klimatolog příčiny sucha
V posledních 20 letech se začíná měnit příčina, proč vzniká sucho. Zatímco v minulosti to bylo hlavně díky nedostatku srážek, tedy při delším období, kdy podprůměrně pršelo, nyní to souvisí mimo jiné s nárůstem teploty vzduchu. V důsledku většího tepla se vypařuje víc vody z půdy, a sucho tedy začíná být i při relativně normálních srážkách, říká klimatolog Pavel Zahradníček z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České Republiky.
Celý článek pro irozhlas.cz k přečtení ZDE. -
9. 5. 2024
Falešné jaro bude častější. Někde může pomoct protimrazová závlaha
Jak efektivně chránit úrodu před jarními mrazy, o nové mapě s odhady budoucích klimatických rizik i o lekcích z boje se suchem a lesními požáry v podcastu týdeníku Respekt s bioklimatologem Miroslavem Trnkou z CzechGlobe.
Někde je cestou protimrazová závlaha. Ale je to risk. Buď to zmrzne všechno a nebo se podaří část úrody zachránit. Ale ze studií, které znám a výpočtů, které jsme dělali, můžu říct, že protimrazová závlaha vychází z pohledu účinnosti a efektivnosti podstatně lépe než efekt zadýmení, zakouření nebo používání svící. Ale musí se to umět,“ říká bioklimatolog Miroslav Trnka.
Podcast pro respect.cz si můžete poslechnou ZDE.