Odchylka sucha od obvyklého stavu v období 1961 - 2015


  • bez rizika sucha
  • S0 snížená úroveň půdní vláhy
  • S1 počínající sucho
  • S2 mírné sucho
  • S3 výrazné sucho
  • S4 výjimečné sucho
  • S5 extrémní sucho

 Aktuálny stav sucha na Slovensku

v nedeľu 1.3. o 7 hodine ráno (informácie odrážajú zmeny v období od nedele 24.2. do nedele 1.3. ráno)

 

Mapa intenzity sucha vyjadruje porovnanie aktuálneho nasýtenia pôdy s rovnakým obdobím za posledných 50 rokov a hodnotí mimoriadnosť vzniknutej situácie.

Miera INTENZITY sucha v celom pôdnom profile (porovnanie aktuálneho stavu s obvyklými podmienkami v rovnakom období v priebehu rokov 1961 – 2010) je na úrovni začínajúceho až mierneho sucha ojedinele na Above a Záhorí. Na približne 90 % územia sucho nepozorujeme. V povrchovej vrstve je lokálne mierne sucho tiež na Above a Záhorí. Začínajúce sucho je okrem Abova a Záhoria, aj na Gemeri a juhu Podunajskej nížiny. V hlbšej vrstve je výrazné sucho len lokálne na podhorí Malých Karpát. Začínajúce sucho je na krajnom juhozápade. Na väčšine Slovenska je to stále bez rizika sucha.

Viac informácií

 

Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 10. 6. 2024

    Klimatolog Pavel Zahradníček hostem Interview ČT24

    Pavel Zahradníček, meteorolog, klimatolog a člen týmu Intersucha, byl hostem pořadu Interview ČT24. Celý díl ke zhlédnutí ZDE.

  • 13. 5. 2024

    Množství srážek v Česku roste, problém je vysoká teplota vzduchu, vysvětluje klimatolog příčiny sucha

    V posledních 20 letech se začíná měnit příčina, proč vzniká sucho. Zatímco v minulosti to bylo hlavně díky nedostatku srážek, tedy při delším období, kdy podprůměrně pršelo, nyní to souvisí mimo jiné s nárůstem teploty vzduchu. V důsledku většího tepla se vypařuje víc vody z půdy, a sucho tedy začíná být i při relativně normálních srážkách, říká klimatolog Pavel Zahradníček z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České Republiky.
    Celý článek pro irozhlas.cz k přečtení ZDE.