Odhadované dopady sucha na výnos hlavních plodin


  • nejsou data
  • bez vlivu sucha
  • sucho ovlivnilo porosty, ztráta výnosů do 10 %
  • střední poškození suchem, ztráta výnosů 10 - 30 %
  • těžké poškození suchem, ztráta výnosů 30 - 40 %
  • extrémní poškození suchem, ztráta výnosů nad 40%
  • bez vlivu sucha
  • sucho bez vlivu na výnos
  • sucho snižuje výnos
  • sucho zásadně snižuje výnos
  • ječmen, pšenice, řepka
  • cukrovka, brambory
  • kukuřice
  • ovocné stromy
  • vinná réva

 Mapa počtu reportérov z jednotlivých okresov za posledné hlásenia dopadov na poľnohospodárstvo:

  

INFORMÁCIE Z JEDNOTLIVÝCH OKRESOV OD NAŠICH REPORTÉROV (neodrážajú stav v celom okrese, ale popisujú situáciu vo vybraných katastroch):

Nové Mesto nad Váhom: „Bez zrážok, vysoké teploty zväčšujú prejavy sucha. Nakoľko v hlbších vrstvách je zásoba vody, ťažko sa odhaduje dopad sucha. Najhoršie sú porasty, ktoré nezakrývajú povrch pôdy a trpia vysokým výparom.“

Zlaté Moravce: „Výrazný deficit zrážok, viditeľný aj na pôdnom povrchu v podobe hlbokých a širokých prasklín. Negatívny vplyv na úrody pšenice a kukurice.“

Piešťany: „Úhrn zrážok 0,0 mm. Vrchná vrstva pôdy je úplne preschnutá a utužená. Neskoro siate kukurice zastavili rast. Niektoré jačmene sú už teraz silne poľahnuté.“

Košice – okolie: „V období od 9.6.2019 do 16.6.2019 bolo nameraných 34,00 mm zrážok.“

Nitra: „Výrazne teplo - často nad +34°C.  Bez zrážok.“

Nové Mesto nad Váhom: „Nastali tropické teplá a veľký odpar vody, napr. celý týždeň trvalo, kým uschli sená - čo cez deň vyschlo, v noci naťahalo vlahu.“

Zvolen: „,S tropickými teplotami, ktoré výrazne zvýšili výpar z pôdy hlavne v porastoch kukurice na siláž. Ak by naďalej pretrvávalo takéto počasie spôsobilo by veľké škody - zahorenie zrna, zaschýnanie tráv, kukuríc...“

Pezinok: „Je potrebná zavlaha na všetky porasty pre dodržanie úrodnosti zeleniny.“

Zvolen: „Celý týždeň boli teploty okolo 30°C, k nim sa občas pridal aj teplý vietor, ktorý ešte viac pomáhal vysušovaniu pôdy. Koncom minulého týždňa som už polieval stromy (zeleninu už o niekoľko dní skôr) a drobné ovocie. Povrchové sucho sa už začína prejavovať aj puklinami v zemi.“

Lučenec: „Uplynulý 24.týždeň mal charakteristické počasie vrcholiaceho leta s veľmi vysokými teplotami, ktoré dosahovali posledné tri dni až +33°C. Ranné teploty boli tiež dosť vysoké 18 až 20°C. Vzhľadom na vysoké teploty a intenzívne slnečné žiarenie začala pôda prudko vysychať a začali sa vytvárať výrazné trhliny aj na zatrávnených miestach. Zrážky neboli zaznamenané.“

Prievidza: „V 24 tyzdni sa zrazky nevyskytli, sucho sa prehĺbilo.  Pôda je popraskaná a veľmi prašná. 7 tropickych dni po sebe pôdu vysušilo ,zvysil sa  opad plodov zo stromov.“

Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 13. 5. 2024

    Množství srážek v Česku roste, problém je vysoká teplota vzduchu, vysvětluje klimatolog příčiny sucha

    V posledních 20 letech se začíná měnit příčina, proč vzniká sucho. Zatímco v minulosti to bylo hlavně díky nedostatku srážek, tedy při delším období, kdy podprůměrně pršelo, nyní to souvisí mimo jiné s nárůstem teploty vzduchu. V důsledku většího tepla se vypařuje víc vody z půdy, a sucho tedy začíná být i při relativně normálních srážkách, říká klimatolog Pavel Zahradníček z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České Republiky.
    Celý článek pro irozhlas.cz k přečtení ZDE.

  • 9. 5. 2024

    Falešné jaro bude častější. Někde může pomoct protimrazová závlaha

    Jak efektivně chránit úrodu před jarními mrazy, o nové mapě s odhady budoucích klimatických rizik i o lekcích z boje se suchem a lesními požáry v podcastu týdeníku Respekt s bioklimatologem Miroslavem Trnkou z CzechGlobe.

    Někde je cestou protimrazová závlaha. Ale je to risk. Buď to zmrzne všechno a nebo se podaří část úrody zachránit. Ale ze studií, které znám a výpočtů, které jsme dělali, můžu říct, že protimrazová závlaha vychází z pohledu účinnosti a efektivnosti podstatně lépe než efekt zadýmení, zakouření nebo používání svící. Ale musí se to umět,“ říká bioklimatolog Miroslav Trnka.

    Podcast pro respect.cz si můžete poslechnou ZDE.