Relativní nasycení půdy


Nedostatek vláhy
                   
010203040506070 90100
0 = bod vadnutí; 50 = bod snížené dostupnosti; 100 = polní kapacita

Aktuální stav sucha v České republice

v neděli 29. 9. 2019 v 7 hodin ráno (informace odrážejí změny v období od neděle 22. 9. 2019 do neděle 29. 9. 2019 ráno)
 

Zásobení půdního profilu vláhou a RELATIVNÍ NASYCENÍ PŮDY v porovnání s minulým týdnem pokračoval pokles vlhkosti půdy v povrchové vrstvě. V hlubších vrstvách hodnoty spíše stagnovaly. Situace zůstává nadále nepříznivá v Podkrušnohoří a v Polabí. Vyšší vlhkosti půdy se vyskytují především v horských polohách, na Českokrumlovsku a na východní Moravě.
Situace v povrchové vrstvě půdy (0-40 cm): severní Morava, Slezsko a západ Čech jsou nasyceny relativně dobře. Nejhorší stav sledujeme v Polabí, na jižní Moravě, v okolí středního toku Vltavy, kde jsou hodnoty i pod bodem snížené dostupnosti.
Situace v celém profilu (0-100 cm): Dobrého nasycení je dosahováno na 60 % území, zatímco nasycení pod bodem snížené dostupnosti se aktuálně vyskytuje na 40 % území a na 2 % se pohybujeme pod úrovní 30 % nasycení, tj. lze očekávat projevy stresu suchem.

Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 17. 1. 2024

    Setkání reportérů Intersucho 29.2.2024

    S potěšením Vás zveme k účasti na otevřené pracovní setkání spolupracovníků a uživatelů portálu intersucho.cz, které se bude konat 29. února 2024 (čtvrtek) v prostorách KD Větrný Jeníkov (Větrný Jeníkov č. p. 198, okr. Jihlava).
    Program včetně způsobu přihlášení je uveden ZDE.

  • 12. 1. 2024

    Budoucnost českého a světového zemědělství závisí na tom, jak se vyrovná s dopady změny klimatu

    Profesor Zdeněk Žalud vystoupil na konferenci v Senatu zabývající se vývojem a novými výzvami českého zemědělství.
    Souhrn z webových stránek senátu ZDE.
    Informace z přednášky byly shrnuty webem ekolist.cz (k přečtení ZDE) a idnes.cz (k přečtení ZDE).