Relativní nasycení půdy
Nedostatek vláhy | ||||||||||||||||||
0 | 10 | 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 90 | 100 | |||||||||
0 = bod vadnutí; 50 = bod snížené dostupnosti; 100 = polní kapacita |
Zásobení půdního profilu vláhou a RELATIVNÍ NASYCENÍ PŮDY je na celém území pořád rozmanité. Kromě jihu a východu Moravy se v porovnání s předchozím týdnem však situace nijak výrazně nezměnila.
Situace v povrchové vrstvě půdy (0–40 cm): Lze říct, že oproti minulému týdnu je povrchová vrstva v Čechách víc nasycená. Obecně ale oproti tomu vyšší nasycení půdy pořád pozorujeme na Moravě a na Šumavě. Nižší relativní nasycení půdy v povrchové vrstvě (pod 40 %) pozorujeme aktuálně na východ od Prahy v okolí Pardubic, Hradce Králové a Havlíčkova Brodu a také na západ v okolí Rakovníku. Dále také na jihu Moravy, hlavně v okolí Hodonína. Naopak nejvyšší nasycení pozorujeme na Šumavě, v Krkonoších, v okolí Tábora a také ve východní polovině území, hlavně v Orlických horách, Jeseníkách, Beskydech a v oblastech na Olomoucku s relativním nasycením 70-100 %.
Situace v celém profilu (0–100 cm): V porovnání s předchozím týdnem se situace v Čechách nijak výrazně nezměnila. Nejnižší nasycení půdy (pod 20 %) tu pořád sledujeme na východ od Prahy. Na Moravě a ve Slezsku je ale relativní nasycení půdy oproti minulému týdnu už o něco nižší, zejména v Podyjí v okolí Znojma a v okolí Břeclavi (míň než 30 %). Obecně je ale vyšší nasycení (nad 70 %) sledováno na Olomoucku, v Beskydech, Jeseníkách, Krkonoších a také na Šumavě.
Více informací ZDE.
týden
Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.
Aktuality
-
3. 2. 2025
Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství
Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).
Publikace je volně ke stažení. -
2. 2. 2025
Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť
Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.