Relativní nasycení půdy
Nedostatek vláhy | ||||||||||||||||||
0 | 10 | 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 90 | 100 | |||||||||
0 = bod vadnutí; 50 = bod snížené dostupnosti; 100 = polní kapacita |
Zásobení půdního profilu vláhou a RELATIVNÍ NASYCENÍ PŮDY oproti minulému týdnu výrazně pokleslo na téměř celém území a to zejména v povrchové vrstvě. V hlubší vrstvě i nadále přetrvává horší stav s relativním nasycením pod 20-30 %.
Situace v povrchové vrstvě půdy (0–40 cm): Nejnižší relativní nasycení (pod 30 %) je sledováno na Vysočině, na Olomoucku, na jihu Moravy a také v okolí Táboru a Plzně. Situace ve středních, severních a částečně jižních Čechách je aktuálně o něco lepší a relativní nasycení je tu většinou mezi 40-70 %, na Šumavě, v Krkonoších a také lokálně v Jeseníkách a Beskydech je to i nad 70 %.
Situace v celém profilu (0–100 cm): Na většině území došlo v porovnání s předchozím týdnem ke snížení hodnot relativního nasycení půdy. Horší situace a nízké nasycení (pod 20-30 %) i nadále pozorujeme na Vysočině, na jihu Moravy, na Olomoucku v okolí Táboru, v okolí Plzně a také v Krušných horách. Vyšší nasycení (nad 60 %) je aktuálně pozorováno jenom lokálně na Šumavě, Beskydech, Jeseníkách a Jizerských horách.
Více informací ZDE.
týden
Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.
Aktuality
-
3. 2. 2025
Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství
Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).
Publikace je volně ke stažení. -
2. 2. 2025
Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť
Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.