Relativní kondice polních plodin (PP) a travních porostů (TP)
65 | 75 | 85 | 95 | 105 | 115 | 125 | 135 | ||||||||||
horší kondice vegetace | normální stav | lepší kondice vegetace |
Aktuální stav sucha v České republice
v neděli 07.04.2019 v 7 hodin ráno (informace odrážejí změny v období od neděle 31.03.2019 do neděle 07.04.2019 ráno)
RELATIVNÍ KONDICE VEGETACE se v minulém týdnu opět zlepšila. Mapy je třeba interpretovat jako doklad časného začátku vegetační sezóny, což je odrazem relativně teplého průběhu zimy a jara. Tento fakt potvrzuje i aktuální vývoj fenologických fází (více např. www.fenofaze.cz). Tento stav nelze prozatím spojovat s dopady sucha nebo naopak dobrým vláhovým zásobením. Podobná situace panuje na většině území střední Evropy. Je však nutné vnímat tuto relativně pozitivní zprávu v kontextu dlouhodobé předpovědi, která ukazuje, že bez nadprůměrných srážek může nastat v řadě regionů nedostatek vláhy pro plodiny výrazně dříve než obvykle a současně, že časně vyvíjecí se vegetace je zranitelná výskytem pozdních mrazů.
Více informací
týden
Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.
Aktuality
-
3. 2. 2025
Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství
Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).
Publikace je volně ke stažení. -
2. 2. 2025
Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť
Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.