Relativní kondice polních plodin (PP) a travních porostů (TP)


                  
65758595105115125135
horší kondice vegetacenormální stavlepší kondice vegetace

Podívejte se také na kondici trvalých kultur.

Aktuální stav sucha v České republice

v neděli 22. 03. 2020 v 7 hodin ráno (informace odrážejí změny v období od neděle 15. 03. 2019 do neděle 22. 03. 2020 ráno)
 

Relativní kondice vegetace je oproti minulému týdnu na většině území výrazně lepší s výjimkou severních Čech. Mapa signalizuje relativně časný počátek vegetace, což je odrazem relativně teplého průběhu zimy a odezvou rozvíjející se vegetace a svědčí o časném nástupu některých fenologických fází. Tento stav nelze prozatím spojovat s dopady sucha nebo naopak dobrým vláhovým zásobením. Je však nutné vnímat tuto relativně pozitivní zprávu v kontextu dlouhodobé předpovědi, která ukazuje, že bez nadprůměrných srážek bude panovat v řadě regionů akutní nedostatek vláhy pro plodiny a současně s předpovědí, která signalizuje riziko návratu ranních mrazů.


týden
Přehrát animaci:
12. týden 2020 - 12. týden 2020

Stáhnout mapu Zobrazit
Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 3. 2. 2025

    Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství

    Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).

    Publikace je volně ke stažení.

  • 2. 2. 2025

    Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť

    Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.

15. března 2020 / 11. týden

předchozí další zavřít