Relativní kondice polních plodin (PP) a travních porostů (TP)


                  
65758595105115125135
horší kondice vegetacenormální stavlepší kondice vegetace

Podívejte se také na kondici trvalých kultur.

Aktuální stav sucha v České republice 

v neděli 23. 05. 2020 v 7 hodin ráno (informace odrážejí změny v období od neděle 16. 05. 2021 do neděle 23. 05. 2021 ráno)


RELATIVNÍ KONDICE VEGETACE je v současné době i nadále zpožděná cca o 14 až 21 dní. Z tohoto důvodu je kondice vegetace na většině území v horším stavu než je pro tuto dobu obvyklé. Chladnější počasí neumožňuje rychlejší vývoj vegetace.
Lepší stav kondice vegetace je sledován na malém procentu územím České republiky.
Oproti minulému týdnu se relativní kondice vegetace zhoršila cca na 80 % území republiky a to převážně o 5–10 %. Tento fakt potvrzuje i aktuální vývoj fenologických fází více např. www.fenofaze.cz.

Více informací

Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 3. 2. 2025

    Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství

    Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).

    Publikace je volně ke stažení.

  • 2. 2. 2025

    Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť

    Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.

17. května 2021 / 20. týden

předchozí další zavřít