Relativní kondice polních plodin (PP) a travních porostů (TP)
65 | 75 | 85 | 95 | 105 | 115 | 125 | 135 | ||||||||||
horší kondice vegetace | normální stav | lepší kondice vegetace |
Aktuální stav sucha v České republice
v neděli 23. 05. 2020 v 7 hodin ráno (informace odrážejí změny v období od neděle 16. 05. 2021 do neděle 23. 05. 2021 ráno)
RELATIVNÍ KONDICE VEGETACE je v současné době i nadále zpožděná cca o 14 až 21 dní. Z tohoto důvodu je kondice vegetace na většině území v horším stavu než je pro tuto dobu obvyklé. Chladnější počasí neumožňuje rychlejší vývoj vegetace.
Lepší stav kondice vegetace je sledován na malém procentu územím České republiky.
Oproti minulému týdnu se relativní kondice vegetace zhoršila cca na 80 % území republiky a to převážně o 5–10 %. Tento fakt potvrzuje i aktuální vývoj fenologických fází více např. www.fenofaze.cz.
týden
Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.
Aktuality
-
3. 2. 2025
Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství
Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).
Publikace je volně ke stažení. -
2. 2. 2025
Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť
Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.