Deficit půdní vláhy [mm]


                          
-100-80-60-40-20-5520406080100
Odchylka od obvyklé zásoby vody v půdě v daném období

Aktuální stav sucha v České republice

v neděli 23. 05. 2020 v 7 hodin ráno (informace odrážejí změny v období od neděle 16. 05. 2021 do neděle 23. 05. 2021 ráno)


STAV PŮDNÍ VLÁHY
je druhý týden v řadě na velmi dobré úrovni. V povrchové vrstvě (0–40 cm) převažuje i nadále stav kladné odchylky. Převažuje stav +5 mm až 20 mm oproti obvyklé zásoby vody za dané období. Oproti předchozímu týdnu stav zásoby trochu klesl, ale i nadále jsme nad průměrem. Místy je sledován neutrální stav.
Deficit v hlubší vrstvě (40–100 cm) se minulý týden snížil. Deficit nyní zůstává místy v severních Čechách, na střední Moravě, příp. v jižních Čechách.
Dle zpráv kolegů z ČHMÚ převažuje na většině území nadnormální vodnost vodních toků. Normální vodnost se vyskytuje spíše v severních Čechách, místy na střední Moravě a místy v západních Čechách. Vysoké vodnosti z předminulého týdne postupně pomalu klesají, záleží na množství dalších příchozích srážek.
V celém profilu do 1 m se k 23. 05. vyskytuje deficit na cca 1 % území, což koresponduje i s měřenými hodnotami v síti stanic ČHMÚ a potvrzují to i ekosystémové stanice CzechGlobe. Na 42 % území je kladná odchylka o více jak 20 mm, na 6 % území dokonce o 40 mm.
 

Více informací

Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 3. 2. 2025

    Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství

    Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).

    Publikace je volně ke stažení.

  • 2. 2. 2025

    Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť

    Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.

6. května 2021 / 18. týden

předchozí další zavřít