Deficit půdní vláhy [mm]
-100 | -80 | -60 | -40 | -20 | -5 | 5 | 20 | 40 | 60 | 80 | 100 |
Aktuální stav sucha v České republice
v neděli 15. 08. 2021 v 7 hodin ráno (informace odrážejí změny v období od neděle 08. 08. 2021 do neděle 15. 08. 2021 ráno)
STAV PŮDNÍ VLÁHY se minulý týden zlepšil i nadále je většina území v dobrých podmínkách. V povrchové vrstvě (0–40 cm) převažuje stav mírného přebytku spíše v jižní polovině území republiky, ale také místy v západních, severozápadních a severních Čechách. Neutrální stav je sledován v okolí Prahy, mírný deficit je sledován v Krkonoších a v jeho podhůří a také v Jeseníkách.
Stav půdní vláhy v hlubší vrstvě (40–100 cm) spíše stagnoval, ale i nadále je stav lepší než je pro tuto dobu obvyklé. Výjimkou jsou Jeseníky a menší drobné oblasti u hranic, jedná se však o velmi drobná místa.
V celém profilu do 1 m se k 22. 08. vyskytuje deficit na cca 8 % území, což koresponduje i s měřenými hodnotami v síti stanic ČHMÚ a potvrzují to i ekosystémové stanice CzechGlobe. Na 43 % území je kladná odchylka o více jak 20 mm, na více než 9 % území je kladný deficit dokonce o více jak 40 mm.
týden
Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.
Aktuality
-
4. 12. 2023
Chumelí a mrzne, takže globální oteplování je výmysl. Proč to není pravda
S časně prosincovým chumelením a mrazy se v Česku objevily hlasy zpochybňující klimatickou změnu a globální oteplování. Klimatolog Pavel Zahradníček sleduje, jak se mění podnebí v Česku, a říká jasně:„Zima v Česku se krátí.“
Rozhovor pro seznamzpravy.cz s Pavlem Zahradníčkem k přečtení ZDE. -
12. 10. 2023
Kvalita a výnos piva se díky projevům klimatické změny zhoršuje
Růst teplot a stále častější sucha vedla a povedou ke snižování výnosu aromatického chmele v tradičních chmelařských oblastech v Evropě. S výnosem se snižuje obsah alfa látek, které určují chuť a hořkost piva. To jsou hlavní výstupy z právě publikované práce vědců z CzechGlobe ve vědeckém periodiku Nature Communications. Kvalita piva a negativních dopadů klimatické změny na něj je tak nyní předmětem zájmů řady tuzemských i zahraničních médií.