Deficit půdní vláhy [mm]


                          
-100-80-60-40-20-5520406080100
Odchylka od obvyklé zásoby vody v půdě v daném období

Aktuální stav sucha v České republice

v neděli 15. 08. 2021 v 7 hodin ráno (informace odrážejí změny v období od neděle 08. 08. 2021 do neděle 15. 08. 2021 ráno)
 

STAV PŮDNÍ VLÁHY se minulý týden zlepšil i nadále je většina území v dobrých podmínkách. V povrchové vrstvě (0–40 cm) převažuje stav mírného přebytku spíše v jižní polovině území republiky, ale také místy v západních, severozápadních a severních Čechách. Neutrální stav je sledován v okolí Prahy, mírný deficit je sledován v Krkonoších a v jeho podhůří a také v Jeseníkách.
Stav půdní vláhy v hlubší vrstvě (40–100 cm) spíše stagnoval, ale i nadále je stav lepší než je pro tuto dobu obvyklé. Výjimkou jsou Jeseníky a menší drobné oblasti u hranic, jedná se však o velmi drobná místa.
V celém profilu do 1 m se k 22. 08. vyskytuje deficit na cca 8 % území, což koresponduje i s měřenými hodnotami v síti stanic ČHMÚ a potvrzují to i ekosystémové stanice CzechGlobe. Na 43 % území je kladná odchylka o více jak 20 mm, na více než 9 % území je kladný deficit dokonce o více jak 40 mm.

Více informací

 

Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 4. 12. 2023

    Chumelí a mrzne, takže globální oteplování je výmysl. Proč to není pravda

    S časně prosincovým chumelením a mrazy se v Česku objevily hlasy zpochybňující klimatickou změnu a globální oteplování. Klimatolog Pavel Zahradníček sleduje, jak se mění podnebí v Česku, a říká jasně:„Zima v Česku se krátí.“
    Rozhovor pro seznamzpravy.cz s Pavlem Zahradníčkem k přečtení ZDE.

  • 12. 10. 2023

    Kvalita a výnos piva se díky projevům klimatické změny zhoršuje

    Růst teplot a stále častější sucha vedla a povedou ke snižování výnosu aromatického chmele v tradičních chmelařských oblastech v Evropě. S výnosem se snižuje obsah alfa látek, které určují chuť a hořkost piva. To jsou hlavní výstupy z právě publikované práce vědců z CzechGlobe ve vědeckém periodiku Nature Communications. Kvalita piva a negativních dopadů klimatické změny na něj je tak nyní předmětem zájmů řady tuzemských i zahraničních médií.

1. srpna 2021 / 30. týden

předchozí další stáhnout zavřít