Deficit půdní vláhy [mm]
-100 | -80 | -60 | -40 | -20 | -5 | 5 | 20 | 40 | 60 | 80 | 100 |
Aktuální stav sucha v České republice
v neděli 05. 09. 2021 v 7 hodin ráno (informace odrážejí změny v období od neděle 29. 08. 2021 do neděle 05. 09. 2021 ráno)
STAV PŮDNÍ VLÁHY se minulý týden mírně zhoršil. V povrchové vrstvě (0–40 cm) se stav z mírného přebytku změnil na většině území na stav neutrální. Na několika menších lokalitách je sledován menší deficit. Lepší stav než je obvyklé je sledován na jižní Moravě, ojediněle v Čechách a ve Slezsku.
Stav půdní vláhy v hlubší vrstvě (40–100 cm) se oproti předchozímu týdnu v podstatě nezměnil a na většině území je v lepším stavu než je pro tuto dobu obvyklé. Výjimkou jsou Jeseníky a menší drobné oblasti ve východních Čechách, jedná se však o velmi drobná místa, kde je sledován mírný deficit.
Dle zpráv kolegů z ČHMÚ převažuje na většině území Čech stav normální vodnosti. Zřídka se vyskytuje i podnormální vodnosti. Na Moravě a v Polabí je sledován spíše stav normální až podnormální vodnosti. Ve Slezsku a místy v pohraničních horách je sledována nadnormální vodnost.
V celém profilu do 1 m se k 05. 09. vyskytuje deficit na cca 6 % území, což koresponduje i s měřenými hodnotami v síti stanic ČHMÚ a potvrzují to i ekosystémové stanice CzechGlobe. Na 36 % území je kladná odchylka o více jak 20 mm, na více než 5 % území je kladný deficit dokonce o více jak 40 mm.
Více informací
týden
Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.
Aktuality
-
3. 2. 2025
Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství
Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).
Publikace je volně ke stažení. -
2. 2. 2025
Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť
Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.