Deficit půdní vláhy [mm]


                          
-100-80-60-40-20-5520406080100
Odchylka od obvyklé zásoby vody v půdě v daném období

Aktuální stav sucha v České republice

v neděli 24. 07. 2022 v 7 hodin ráno (informace odrážejí změny v období od neděle 17. 07. 2022 do neděle 24. 07. 2022 ráno)


DEFICIT PŮDNÍ VLÁHY se v minulém týdnu zásadněji prohloubil především v povrchové vrstvě (0–40 cm). Kdy převažuje na většině území deficit o více jak 5 mm. Deficit o více jak 20 mm je sledován většinou u německých hranic, v Krkonoších, na severní Moravě a ve Slezsku.
Stav půdní vláhy v hlubší vrstvě (40–100 cm) na většině území snížil. Deficit se nachází téměr na celém území, s výjimkou podél toku Vltava, a nadále se nacházíme v deficitu mezi 5 a 40 mm. Situace je je horší na severní Moravě a ve Slezsku.
Dle zpráv kolegů z ČHMÚ na většině území republiky převažuje stav podnormální vodnosti. Vyjma povodí Vltavy, kde je místy stav normální vodnosti. Na mnoha místech se však vyskytuje i stav “sucho”, především na Moravě..
V celém profilu do 1 m se k 24. 07. vyskytuje deficit na cca 92 % území, což koresponduje i s měřenými hodnotami v síti stanic ČHMÚ a potvrzují to i ekosystémové stanice CzechGlobe. Na 70 % území je záporná odchylka o více jak 20 mm, na více jak 21 % je záporná odchylka o více jak 40 mm.

 

Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 4. 12. 2023

    Chumelí a mrzne, takže globální oteplování je výmysl. Proč to není pravda

    S časně prosincovým chumelením a mrazy se v Česku objevily hlasy zpochybňující klimatickou změnu a globální oteplování. Klimatolog Pavel Zahradníček sleduje, jak se mění podnebí v Česku, a říká jasně:„Zima v Česku se krátí.“
    Rozhovor pro seznamzpravy.cz s Pavlem Zahradníčkem k přečtení ZDE.

  • 12. 10. 2023

    Kvalita a výnos piva se díky projevům klimatické změny zhoršuje

    Růst teplot a stále častější sucha vedla a povedou ke snižování výnosu aromatického chmele v tradičních chmelařských oblastech v Evropě. S výnosem se snižuje obsah alfa látek, které určují chuť a hořkost piva. To jsou hlavní výstupy z právě publikované práce vědců z CzechGlobe ve vědeckém periodiku Nature Communications. Kvalita piva a negativních dopadů klimatické změny na něj je tak nyní předmětem zájmů řady tuzemských i zahraničních médií.