Deficit půdní vláhy [mm]


                          
-100-80-60-40-20-5520406080100
Odchylka od obvyklé zásoby vody v půdě v daném období

Aktuální stav sucha v České republice

v neděli 21. 05. 2023 v 7 hodin ráno (informace odrážejí změny v období od neděle 14. 05. 2023 do neděle 21. 05. 2023 ráno)


STAV PŮDNÍ VLÁHY se v minulém týdnu poměrně výrazně změnil a reflektuje zaznamenané srážky v minulém týdnu. V povrchové vrstvě (0–40 cm) je nyní sledován mírný deficit v severních a v severozápadních Čechách, směrem na východ přechází stav do neutrální balance a Morava je nyní s výraznějším nadbytkem půdní vláhy. Stav půdní vláhy v hlubší vrstvě (40–100 cm) se mírně změnil oproti předchozímu týdnu, kdy v jižní části republiky je stav kladný, směrem na sever převažuje neutralita až v severní části republiyk je sledován spíše stav deficitní.
Dle zpráv kolegů z ČHMÚhttp://portal.chmi.cz/aktualni-situace/sucho koresponduje naše mapa deficitu 0–100 cm s vodnosti vodních toků. V severozápadních a severních Čechách převažuje stav podnormální vodnosti, poté navazuje normální stav, zatímco v jižních Čechách a Moravě převažuje nadnormální vodnost.
V celém profilu do 1 m se k 21. 05. vyskytuje deficit na cca 35 % území, což koresponduje i s měřenými hodnotami v síti stanic ČHMÚ a potvrzují to i ekosystémové stanice CzechGlobe.

 
Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 3. 2. 2025

    Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství

    Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).

    Publikace je volně ke stažení.

  • 2. 2. 2025

    Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť

    Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.