Deficit půdní vláhy [mm]


                          
-100-80-60-40-20-5520406080100
Odchylka od obvyklé zásoby vody v půdě v daném období

 

STAV PŮDNÍ VLÁHY se snížil na celém území České republiky, s výjimkou jižní Moravy. Výraznější pokles půdní vláhy pozorujeme ve středních a místy i jihozápadních Čechách (0–100 cm). V povrchové vrstvě (0–40 cm) je sledován mírný pokles stavu půdní vláhy na celém území, kromě Moravy, kde je aktuálně stav půdní vláhy v rámci republiky nejvyšší. V hlubší vrstvě (40–100 cm) zůstává stav víceméně stejný – na větší části území vyjma jižní a střední Moravy a západu Čech zůstává stav deficitní.

Dle zpráv kolegů z ČHMÚ je na většině území Česka hlášena spíš normální až podnormální vodnost, s výjimkou západních Čech a střední Moravy, kde pozorujeme místy nadnormální vodnost, a jižní Moravy, která aktuálně hlásí výrazně nadnormální vodnost. Naopak v Krkonoších, Orlických a Jizerských horách pozorujeme sucho až extrémní sucho.

V celém profilu do 1 m se k 23. 06. vyskytuje deficit na max. 43 % území, což koresponduje i s měřenými hodnotami v síti stanic ČHMÚ a potvrzují to i ekosystémové stanice CzechGlobe.
 

Více informací ZDE.

Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 3. 2. 2025

    Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství

    Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).

    Publikace je volně ke stažení.

  • 2. 2. 2025

    Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť

    Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.