Deficit půdní vláhy [mm]
-100 | -80 | -60 | -40 | -20 | -5 | 5 | 20 | 40 | 60 | 80 | 100 |
STAV PŮDNÍ VLÁHY se snížil na celém území České republiky, s výjimkou jižní Moravy. Výraznější pokles půdní vláhy pozorujeme ve středních a místy i jihozápadních Čechách (0–100 cm). V povrchové vrstvě (0–40 cm) je sledován mírný pokles stavu půdní vláhy na celém území, kromě Moravy, kde je aktuálně stav půdní vláhy v rámci republiky nejvyšší. V hlubší vrstvě (40–100 cm) zůstává stav víceméně stejný – na větší části území vyjma jižní a střední Moravy a západu Čech zůstává stav deficitní.
Dle zpráv kolegů z ČHMÚ je na většině území Česka hlášena spíš normální až podnormální vodnost, s výjimkou západních Čech a střední Moravy, kde pozorujeme místy nadnormální vodnost, a jižní Moravy, která aktuálně hlásí výrazně nadnormální vodnost. Naopak v Krkonoších, Orlických a Jizerských horách pozorujeme sucho až extrémní sucho.
V celém profilu do 1 m se k 23. 06. vyskytuje deficit na max. 43 % území, což koresponduje i s měřenými hodnotami v síti stanic ČHMÚ a potvrzují to i ekosystémové stanice CzechGlobe.
Více informací ZDE.
týden
Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.
Aktuality
-
3. 2. 2025
Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství
Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).
Publikace je volně ke stažení. -
2. 2. 2025
Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť
Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.