Agrometeorologické podmínky - průběh

  • data nejsou dostupná
  • negativní
  • normální
  • pozitivní

Ve většině zemí byly ve sledovaném období pozorované nadprůměrné teploty, s výjimkou Itálie, kde byly naopak mírně pod průměrem. Také se střídaly srážky, často intenzívní a až nadprůměrné se suchými dny, které některým zemím paradoxně pomohly, nakolik země jako Česká republika, Rakousko, Polsko, Rumunsku a také Itálii zasáhly srážky extrémní s povodněmi a suchá půda tak byla připravená část srážek vsáknut. Deště však také např. ve Francii, Itálii, Rakousku či Česku narušily počátek sklizně letních plodin a také posunuly výsev ozimních plodin, nakolik byla půda přemokřená a nesjízdná. Vlhké podmínky také podpořily rozvoj a šíření škůdců a chorob. V oblastech jako Chorvatsko, Slovinsko či Litva, ale srážky naopak vytvořily vhodnější podmínky pro setí i vzcházení a také další podzimní práce. Sklizně jsou ukončovány a výnosy se zatím jeví ve většině sledovaných zemí jako průměrné až spíš podprůměrné.

Mapa vzniká díky podpoře mezinárodního projektu DriDanube, který je spolufinancován Evropskou unií (ERDF, IPA).

28. 10. 2024
pro
AT
Rakousko
V průběhu sledovaného období byly teploty v krajině mírně vyšší, než je dlouhodobý průměr, ale na začátku září byla země zasažena vlnou veder, což vedlo k předčasnému vysychání plodin. Ve druhé dekádě září zasáhla severní Rakousko bouře Boris, která do těchto oblastí přinesla až 350 mm srážek. Od té doby se počasí vrátilo k normálním podmínkám. Kontrastní podmínky v září velmi ztížily zemědělcům dokončení sklizně letních plodin, která měla kvůli vlně veder začít dříve než obvykle. Také zahájení setí ozim bylo zkomplikováno. V regionech nejvíce postižených silnými dešti se zpozdí až o dva týdny. Výsev řepky byl dokončen v září, no lokálně byl také komplikován nesjízdností pozemků. Porosty nyní vzešly a jsou ale v dobrém stavu. Riziko onemocnění brambor a cukrové řepy v důsledku příliš vlhké půdy se snížilo díky sušším týdnům v pozdějším období hodnocení. Naše prognózy výnosů letních plodin zůstávají blízké nebo mírně nižší než trendy.
Stáhnout texty Stáhnout mapu
Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 3. 2. 2025

    Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství

    Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).

    Publikace je volně ke stažení.

  • 2. 2. 2025

    Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť

    Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.

26. května 2024 / 21. týden

předchozí další zavřít