Agrometeorologické podmínky - průběh

  • data nejsou dostupná
  • negativní
  • normální
  • pozitivní

Ve většině zemí byly ve sledovaném období pozorované nadprůměrné teploty, s výjimkou Itálie, kde byly naopak mírně pod průměrem. Také se střídaly srážky, často intenzívní a až nadprůměrné se suchými dny, které některým zemím paradoxně pomohly, nakolik země jako Česká republika, Rakousko, Polsko, Rumunsku a také Itálii zasáhly srážky extrémní s povodněmi a suchá půda tak byla připravená část srážek vsáknut. Deště však také např. ve Francii, Itálii, Rakousku či Česku narušily počátek sklizně letních plodin a také posunuly výsev ozimních plodin, nakolik byla půda přemokřená a nesjízdná. Vlhké podmínky také podpořily rozvoj a šíření škůdců a chorob. V oblastech jako Chorvatsko, Slovinsko či Litva, ale srážky naopak vytvořily vhodnější podmínky pro setí i vzcházení a také další podzimní práce. Sklizně jsou ukončovány a výnosy se zatím jeví ve většině sledovaných zemí jako průměrné až spíš podprůměrné.

Mapa vzniká díky podpoře mezinárodního projektu DriDanube, který je spolufinancován Evropskou unií (ERDF, IPA).

28. 10. 2024
pro
BG
Bulharsko
Denní teploty se během sledovaného období v Bulharsku pohybovaly v rozmezí 1-2 °C nad průměrem. Až do 29. září, kdy přišly vydatné srážky, zejména v severních a východních oblastech, zůstávaly úhrny 30-80 % pod průměrem. Říjen byl opět výrazně sušší než obvykle. Suché počasí poskytlo příznivé podmínky pro sklizeň letních plodin, ale deště způsobily přerušení a zpoždění. Prognózy pro kukuřici na zrno a slunečnici byly opět sníženy, a to na mimořádně nízkou úroveň (nejnižší od roku 2007), s ohledem na všechny negativní dopady tepla a vodního stresu od června. Výsev ozimé řepky probíhal podobně jako v loňském roce a oproti normálnímu roku utrpěl značné zpoždění v důsledku tvrdé a suché ornice. Ukončen byl v polovině října. Začátek výsevu ozimých obilovin se rovněž opozdil, ale situace se zlepšuje a setí může být stále dokončeno včas v optimálním termínu, i když je zapotřebí ještě trochu deště, aby se udrželo dostatečné vzcházení a raný růst.
Stáhnout texty Stáhnout mapu
Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 3. 2. 2025

    Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství

    Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).

    Publikace je volně ke stažení.

  • 2. 2. 2025

    Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť

    Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.

26. května 2024 / 21. týden

předchozí další zavřít