Agrometeorologické podmínky - průběh

  • data nejsou dostupná
  • negativní
  • normální
  • pozitivní

Agrometeorologické podmínky v Evropě

 

Aktuální mapa a komentáře hodnotí období od 01.04.2023 do 14.05.2023

 

Aktuální zájmové období bylo ve většině sledovaných zemí bohaté na srážky, s výskytem podprůměrných teplot (s výjimkou druhé dubnové dekády) a mnohdy i podprůměrného slunečního záření. Obecně jsou ozimy v dobrém stavu a v mírně pokročilém stádiu vývoje. Kvůli vydatným srážkám a chladnějším teplotám se však vývoj zpomalil a zvýšilo se riziko výskytu škůdců a chorob. Také se zpozdilo setí jarních a letních plodin, které buď stále pokračuje, nebo bylo dokončeno v polovině května s až dvoutýdenním zpožděním. Z toho vyplývá, že kvetení jarních a letních plodin pravděpodobně nastane později než obvykle, kdy bude zvýšené riziko nepříznivého letního počasí (např. horko, sucho). Pozitivní je, že půdní vlhkost je v současnosti na velmi příznivých úrovních. V následujících týdnech by bylo zapotřebí ustálenější počasí, které umožní zemědělcům řádně provádět polní práce. Prognóza výnosů je převážně pozitivní a odpovídá historickým trendům.

Mapa vznikla na základě dat z měsíčníku JRC MARS (Joint Research Centre, Monitoring Agriculture Resources) Evropské komise a popisuje agrometetorologickou situaci v jednotlivých zemích zejména s ohledem na průběh počasí a vývoj porostů.  

 

Mapa vzniká díky podpoře mezinárodního projektu DriDanube, který je spolufinancován Evropskou unií (ERDF, IPA).

22. 5. 2023
pro
BG
Bulharsko
První dvě dubnové dekády byly výrazně chladnější než obvykle (o 1 až 3°C), zejména v severních a západních oblastech Bulharska. Zbytek zájmového období byl poněkud teplejší, ale nadále převládaly podprůměrné nebo téměř průměrné teploty. Suma teplot za zájmové období představuje výrazný deficit, mezi -30 a -100 °C. Po vlhkém konci března dále následovaly během prvních dvou dubnových dekád hojné srážky. Po té se počasí více ustálilo. Za zájmové období jako celek dosáhl úhrn srážek ve většině krajů 50 až 100 mm, v jihozápadních regionech bylo zaznamenáno 80 až150 mm. Na začátku období setí letních plodin byly půdy studené a příliš vlhké, což způsobilo 1 až 3 týdenní zpoždění. Výsev kukuřice na zrno je také zpožděn. Nízké teploty byly také nepříznivé pro vzcházení. Pozitivní je, že půdní vlhkost je v současnosti na velmi příznivých úrovních, na druhou stranu z opožděného vývoje plodin vyplývá, že kvetení pravděpodobně nastane později než obvykle, kdy bude zvýšené riziko nepříznivě horkého a suchého letního počasí. Vývoj ozimých plodin byl počátkem dubna o 1 až 2 týdny pokročilý, ale většina toho byla od té doby ztracena kvůli podprůměrným teplotním podmínkám. Modely ukazují vysoce nadprůměrnou akumulaci biomasy u ozimých obilnin a také u řepky. Dálkový průzkum potvrzuje dobré podmínky ozimých plodin a pozitivní prognózu výnosů. Prognóza výnosu letních plodin odpovídá historickému trendu.
Stáhnout texty Stáhnout mapu
Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 3. 2. 2025

    Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství

    Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).

    Publikace je volně ke stažení.

  • 2. 2. 2025

    Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť

    Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.

26. května 2024 / 21. týden

předchozí další zavřít