Agrometeorologické podmínky - průběh

  • data nejsou dostupná
  • negativní
  • normální
  • pozitivní

Agrometeorologické podmínky v Evropě

 

Aktuální mapa a komentáře hodnotí období od 01.04.2023 do 14.05.2023

 

Aktuální zájmové období bylo ve většině sledovaných zemí bohaté na srážky, s výskytem podprůměrných teplot (s výjimkou druhé dubnové dekády) a mnohdy i podprůměrného slunečního záření. Obecně jsou ozimy v dobrém stavu a v mírně pokročilém stádiu vývoje. Kvůli vydatným srážkám a chladnějším teplotám se však vývoj zpomalil a zvýšilo se riziko výskytu škůdců a chorob. Také se zpozdilo setí jarních a letních plodin, které buď stále pokračuje, nebo bylo dokončeno v polovině května s až dvoutýdenním zpožděním. Z toho vyplývá, že kvetení jarních a letních plodin pravděpodobně nastane později než obvykle, kdy bude zvýšené riziko nepříznivého letního počasí (např. horko, sucho). Pozitivní je, že půdní vlhkost je v současnosti na velmi příznivých úrovních. V následujících týdnech by bylo zapotřebí ustálenější počasí, které umožní zemědělcům řádně provádět polní práce. Prognóza výnosů je převážně pozitivní a odpovídá historickým trendům.

Mapa vznikla na základě dat z měsíčníku JRC MARS (Joint Research Centre, Monitoring Agriculture Resources) Evropské komise a popisuje agrometetorologickou situaci v jednotlivých zemích zejména s ohledem na průběh počasí a vývoj porostů.  

 

Mapa vzniká díky podpoře mezinárodního projektu DriDanube, který je spolufinancován Evropskou unií (ERDF, IPA).

Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 3. 2. 2025

    Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství

    Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).

    Publikace je volně ke stažení.

  • 2. 2. 2025

    Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť

    Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.

7. července 2024 / 27. týden

předchozí další zavřít