Relativní kondice polních plodin (PP) a travních porostů (TP)


                  
65758595105115125135
horší kondice vegetacenormální stavlepší kondice vegetace

Aktuální stav sucha ve střední Evropě

v neděli 16.06.2019 v 7 hodin ráno (informace odrážejí změny v období od neděle 09.06.2019 do neděle 16.06.2019 ráno)
 

Lepší než obvyklou kondicí vegetace nacházíme na západě a zejména na východě. Nicméně některé oblasti střední Evropy (severní Německo) a regiony v Alpách vykazují výrazně horší kondici vegetace než je obvyklé. Mezi-týdně se kondice vegetace zlepšila zejména na Balkánském poloostrově i v Rumunsku a Bulharsku. Na druhé straně ke zhoršení oproti minulému týdnu došlo na západě sledovaného území a také v ČR.

Mapa vzniká díky podpoře mezinárodního projektu DriDanube, který je spolufinancován Evropskou unií (ERDF, IPA).

Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 3. 2. 2025

    Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství

    Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).

    Publikace je volně ke stažení.

  • 2. 2. 2025

    Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť

    Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.