Relativní nasycení půdy
Nedostatek vláhy | ||||||||||||||||||
0 | 10 | 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 90 | 100 | |||||||||
0 = bod vadnutí; 50 = bod snížené dostupnosti; 100 = polní kapacita |
Aktuální stav sucha v České republice
v neděli 12. 04. 2020 v 7 hodin ráno (informace odrážejí změny v období od neděle 05. 04. 2019 do neděle 12. 04. 2020 ráno)
Zásobení půdního profilu vláhou a RELATIVNÍ NASYCENÍ PŮDY se v porovnání s minulým týdnem zhoršila.
Situace v povrchové vrstvě půdy (0–40 cm): Horské oblasti v Čechách jsou nasyceny velmi dobře. V minulém týdnu pokleslo nasycení v této vrstvě velmi výrazně a většina území se nachází pod bodem snížené dostupnosti, nejhůře se jeví oblast jižní Moravy.
Situace v celém profilu (0–100 cm): Situace zůstává nadále méně příznivá v Podkrušnohoří, v jižních Čechách a na jižní Moravě. Vyšší vlhkosti půdy se vyskytují především v horských polohách.
Více informací
týden
Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.
Aktuality
-
4. 12. 2023
Chumelí a mrzne, takže globální oteplování je výmysl. Proč to není pravda
S časně prosincovým chumelením a mrazy se v Česku objevily hlasy zpochybňující klimatickou změnu a globální oteplování. Klimatolog Pavel Zahradníček sleduje, jak se mění podnebí v Česku, a říká jasně:„Zima v Česku se krátí.“
Rozhovor pro seznamzpravy.cz s Pavlem Zahradníčkem k přečtení ZDE. -
12. 10. 2023
Kvalita a výnos piva se díky projevům klimatické změny zhoršuje
Růst teplot a stále častější sucha vedla a povedou ke snižování výnosu aromatického chmele v tradičních chmelařských oblastech v Evropě. S výnosem se snižuje obsah alfa látek, které určují chuť a hořkost piva. To jsou hlavní výstupy z právě publikované práce vědců z CzechGlobe ve vědeckém periodiku Nature Communications. Kvalita piva a negativních dopadů klimatické změny na něj je tak nyní předmětem zájmů řady tuzemských i zahraničních médií.