Relativní nasycení půdy


Nedostatek vláhy
                   
010203040506070 90100
0 = bod vadnutí; 50 = bod snížené dostupnosti; 100 = polní kapacita

Oproti minulému týdnu nedošlo k nárustu hodnot relativního nasycení půdy na většině území s výjimkou okolí Prahy a jihu Moravy.
V povrchové vrstvě půdy (0–40 cm) hodnoty relativního nasycení půdy oproti minulému týdnu na většině území stouply. Na jihu Moravy pozorujeme ale i nadále nejnižší hodnoty a tak i nejnižší hodnoty v rámci celé republiky (nasycení půdy v rozmezí 50-60 %). Nejvyšší hodnoty (nad 90 %) se udržují na západě a jihozápadě republiky a také podél severních hranic.
V hlubší vrstvě (40–100 cm) se hodnoty relativního nasycení půdy oproti minulému týdnu výrazně neproměnily. Na Šumavě, Jizerských a Orlických horách a místy i na Vysočině zůstávají v této vrstvě hodnoty relativního nasycení i v intervalu 90-100 %, severozápadně od Prahy, na sever od Brna a na Olomoucku jsou hodnoty nižší- v rozmezí 60-70 % a na zbytku území jsou hodnoty v intervalu 70-90 %.
V celém profilu (0–100 cm) zůstávají hodnoty relativního nasycení půdy i nadále vyšší a oproti minulému týdnu došlo ještě k jejich růstu. 30 % území, což je oproti minulému týdnu nárůst o víc než 20 % (hlavně Šumava a sever republiky), se nachází v hodnotách nad 90 %. 54 % se aktuálně nachází v intervalu 70-90 %, a 5 % území se nachází v intervalu 40-60 %. Aktuálně nejméně zásob vody pozorujeme na severozápad od Prahy, také na Znojemsku, Brněnsku a na Olomoucku.

Více informací ZDE.

Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 3. 2. 2025

    Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství

    Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).

    Publikace je volně ke stažení.

  • 2. 2. 2025

    Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť

    Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.

7. listopadu 2024 / 45. týden

předchozí další zavřít