Dopady na lesy
- bez dopadů
- počínající projevy sucha
- pokročilé projevy sucha
- selhání výsadby s výrazným podílem sucha
- chybí hlášení
- bez dopadů
- zaznamenané projevy sucha
- listnaté
- jehličnaté
Aktuální stav sucha v České republice
v neděli 1. 9. 2019 v 7 hodin ráno (informace odrážejí změny v období od neděle 25.8. 2019 do neděle 1. 9. 2019 ráno)
Tato mapa zachycuje situaci v neděli 1. 9. Ve většině okresů jsou hlášeny počínající a pokročilé projevy sucha jak na listnaté tak jehličnaté porosty. Největší dopady sucha jsou hlášeny z okresu Vyškov.
INFORMACE Z JEDNOTLIVÝCH OKRESŮ OD NAŠICH REPORTÉRŮ (neodráží stav v celém okrese ale pouze v konkrétním katastrálním území):
BRUNTÁL: 'V posledním období spadlo 9mm srážek.'
FRÝDEK-MÍSTEK: 'troška vody - která stačí pro trávu..'
KLATOVY: 'Byl jsem delší dobu mimo zájmové území, proto některé otázky nehodnotím.'
PŘÍBRAM: 'Neděle 1.9., srážky nevídaného rozsahu, rychlý déšť, naměřeno cca 90 mm srážek za 15 hodin. Voda v lese je nyní i ve strouhách kde jsem ji 10 let neviděl. Obrovské škody v podobě vodní eroze (erozní rýhy, splach ze zoraných polí). Voda rychle mizí jak z lesa tak z krajiny.'
ZNOJMO: 'V hodnoceném týdnu nebyly zaznamenány žádné srážky.'
týden
Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.
Aktuality
-
3. 2. 2025
Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství
Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).
Publikace je volně ke stažení. -
2. 2. 2025
Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť
Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.