Relativní kondice polních plodin (PP) a travních porostů (TP)
65 | 75 | 85 | 95 | 105 | 115 | 125 | 135 | ||||||||||
horší kondice vegetace | normální stav | lepší kondice vegetace |
Aktuální stav sucha v České republice
v neděli 7. 7. 2019 v 7 hodin ráno (informace odrážejí změny v období od neděle 30. 6. 2019 do neděle 7. 7. 2019 ráno)
Po příznivé KONDICI VEGETACE v průběhu celého jara až do konce dubna, což bylo dáno nezvykle teplým počasím, jsme byli svědky výrazně horší kondice vegetace v květnu. To bylo dáno kombinací nižších teplot zvláště ve vyšších polohách, které zpomalily vývoj a celkového nedostatku vláhy v průběhu dubna. Tento fakt potvrzuje i aktuální vývoj fenologických fází (více např. www.fenofaze.cz). Srážky v průběhu května a návrat vyšších teplot vedl ke zlepšení stavu vegetace, která je aktuálně na většině území mírně v lepší kondici, než je obvyklé v tuto roční dobu. Oproti předcházejícímu týdnu došlo k mírnému zlepšení kondice vegetace zejména na Moravě a v Polabí.
Je nadále otevřené, jaké budou finální dopady na vegetaci, protože při vhodném průběhu počasí (chladnější a srážkově bohatší) mohou být negativní dopady překonávány. Podle aktuální prognózy výnosů (www.vynosyplodin.cz) by mohlo dojít k propadu výnosů u pšenice ozimé a ječmene jarního a ovsa.
týden
Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.
Aktuality
-
4. 12. 2023
Chumelí a mrzne, takže globální oteplování je výmysl. Proč to není pravda
S časně prosincovým chumelením a mrazy se v Česku objevily hlasy zpochybňující klimatickou změnu a globální oteplování. Klimatolog Pavel Zahradníček sleduje, jak se mění podnebí v Česku, a říká jasně:„Zima v Česku se krátí.“
Rozhovor pro seznamzpravy.cz s Pavlem Zahradníčkem k přečtení ZDE. -
12. 10. 2023
Kvalita a výnos piva se díky projevům klimatické změny zhoršuje
Růst teplot a stále častější sucha vedla a povedou ke snižování výnosu aromatického chmele v tradičních chmelařských oblastech v Evropě. S výnosem se snižuje obsah alfa látek, které určují chuť a hořkost piva. To jsou hlavní výstupy z právě publikované práce vědců z CzechGlobe ve vědeckém periodiku Nature Communications. Kvalita piva a negativních dopadů klimatické změny na něj je tak nyní předmětem zájmů řady tuzemských i zahraničních médií.