Relativní kondice polních plodin (PP) a travních porostů (TP)


                  
65758595105115125135
horší kondice vegetacenormální stavlepší kondice vegetace

Podívejte se také na kondici trvalých kultur.

Aktuální stav sucha v České republice

v neděli 16. 05. 2020 v 7 hodin ráno (informace odrážejí změny v období od neděle 09. 05. 2021 do neděle 16. 05. 2021 ráno)


RELATIVNÍ KONDICE VEGETACE je v současné době i nadále zpožděná cca o 14 až 21 dní. Z tohoto důvodu je kondice vegetace na většině území v horším stavu než je pro tuto dobu obvyklé.
Lepší stav kondice vegetace je sledován převážně v jihozápadních a západních Čechách a místy na jižní Moravě.
Oproti minulému týdnu se relativní kondice vegetace zlepšila cca na 70 % území republiky a to převážně o 10–15 %. Tento fakt potvrzuje i aktuální vývoj fenologických fází více např. www.fenofaze.cz.

Více informací

 

 

Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 3. 2. 2025

    Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství

    Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).

    Publikace je volně ke stažení.

  • 2. 2. 2025

    Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť

    Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.