Deficit půdní vláhy [mm]


                          
-100-80-60-40-20-5520406080100
Odchylka od obvyklé zásoby vody v půdě v daném období

STAV PŮDNÍ VLÁHY se snížil na celém území České republiky, s výjimkou Moravy, kde v okolí Olomouce aktuálně pozorujeme nejvyšší zásoby vody půdě. Kromě oblasti na východ od Plzně a na jih od Ústí nad Labem je však většina západní poloviny republiky v deficitu půdní vláhy, přičemž nejvýraznější je deficit v Polabí, Jizerských horách a Krkonoších (0–100 cm).
V povrchové vrstvě (0–40 cm) je také sledován mírný pokles stavu půdní vláhy na západní polovině území. Na území Moravy a Slezska se stav zásob vody oproti minulému týdnu zvýšil a aktuálně je tu stav půdní vláhy v rámci republiky nejvyšší. V hlubší vrstvě (40–100 cm) zůstává stav víceméně stejný- na větší části území, vyjma jižní a střední Moravy a západu Čech, stav zůstává deficitní.

Dle zpráv kolegů z ČHMÚ je v povodí Moravy a Odry hlášená výrazně nadnormální vodnost. V oblasti Slezska, Orlických hor a také u západních hranic s Německem pozorujeme normální až spíš nadnormální vodnost. Na zbylém území je hlášena spíš normální až podnormální vodnost, s výjimkou oblasti Lužických hor, Jizerských hor a Krkonoš, kde pozorujeme podnormální vodnost až sucho.
V celém profilu do 1 m se k 30. 06. vyskytuje deficit na max. 48 % území, což koresponduje i s měřenými hodnotami v síti stanic ČHMÚ a potvrzují to i ekosystémové stanice CzechGlobe.

Více informací ZDE.

Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 3. 2. 2025

    Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství

    Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).

    Publikace je volně ke stažení.

  • 2. 2. 2025

    Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť

    Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.

13. června 2024 / 24. týden

předchozí další zavřít