Deficit půdní vláhy [mm]


                          
-100-80-60-40-20-5520406080100
Odchylka od obvyklé zásoby vody v půdě v daném období

STAV PŮDNÍ VLÁHY výrazněji poklesl na větší částí území České republiky, zejména v okolí Prahy a také na Moravě a ve Slezsku. Nejvýraznější deficit (do 60 mm) je dále sledován v Krkonoších, Jeseníkách, na východ od Zlína a také na Lipensku. V deficitu zásob vody je dále téměř celé území, s výjimkou oblasti severozápadně od Prahy, Hradecka a části Šumavy
V povrchové vrstvě (0–40 cm) oproti minulému týdnu zásoby vody výrazně poklesly. Většina území je aktuálně v deficitu do max 20 mm, v výjimkou pásu od Žatce přes Prahu až po Orlické hory, kde jsou zásoby vody o něco vyšší.
V hlubší vrstvě (40–100 cm) se stav zásob vody oproti minulému týdnu výrazně nezměnil- většina území zůstává v deficitním stavu. Na sever a severovýchod od Prahy a také v pásu od Brna k Ostravě je deficit méně výrazný.

Dle zpráv kolegů z ČHMÚ jsou hladiny vodních toků převážně setrvalé nebo na pozvolných poklesech a v porovnání s dlouhodobými srpnovými průměry jsou průtoky nejčastěji podprůměrné až průměrné. Na téměř celém území tak pozorujeme normální až spíš podnormální vodnost, v okolí Vsetína, v Krkonoších, v západních Čechách a také místy i na Vysočině však pozorujeme i sucho.

V celém profilu do 1 m se k 25.08. vyskytuje deficit na max 67 % území, což je oproti minulému týdnu nárůst. Data korespondují i s měřenými hodnotami v síti stanic ČHMÚ a potvrzují to i ekosystémové stanice CzechGlobe.

Více informací ZDE.

Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 3. 2. 2025

    Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství

    Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).

    Publikace je volně ke stažení.

  • 2. 2. 2025

    Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť

    Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.

18. srpna 2024 / 33. týden

předchozí další stáhnout zavřít