Agrometeorologické podmínky - průběh

  • data nejsou dostupná
  • negativní
  • normální
  • pozitivní

Agrometeorologické podmínky v Evropě

 

Aktuální mapa a komentáře hodnotí období od 01.06.2022 do 18.07.2022


Zájmové období bylo charakteristické výskyty nadprůměrných teplot v doprovodu vln veder s rekordně vysokými teplotami a variabilními srážkovými úhrny (často podprůměrnými). To mělo na mnohých místech za následek vyčerpání půdní vláhy v ornici. Na místech, kde sucho trvá delší dobu (např. Itálie, Belgie, Nizozemí) je hlášen nedostatek vody pro zavlažování čí přímo zákaz zavlažování. Negativní dopady na ozimé obiloviny, které byly díky nadprůměrným teplotám již v pokročilém stádiu vývoje a u kterých mnohdy probíhá sklizeň, jsou považovány za omezené. Aby se udržela současná očekávání výnosů u jarních a letních plodin (např. slunečnice či kukuřice na zrno), bylo by v následujících týdnech zapotřebí, aby napadlo dostatečné množství srážek a byla tak doplněna chybějící voda v půdě.

 

Mapa vznikla na základě dat z měsíčníku JRC MARS (Joint Research Centre, Monitoring Agriculture Resources) Evropské komise a popisuje agrometetorologickou situaci v jednotlivých zemích zejména s ohledem na průběh počasí a vývoj porostů.
 

Mapa vzniká díky podpoře mezinárodního projektu DriDanube, který je spolufinancován Evropskou unií (ERDF, IPA).

26. 7. 2022
pro
IT
Itálie
V severní Itálii trvá sucho již od zimy. Zájmové období patří mezi nejteplejší za poslední tři roky. Byly zaznamenány tři až čtyři vlny veder, které vedly k 40 až 50 dnům s maximálními teplotami nad 30 °C (+80 %). Zejména Piemonte čelí nejsuššímu a nejteplejšímu roku. V důsledku suchého zimního období jsou řeky, jezera, nádrže a výška sněhové pokrývky na svém historickém minimu, a proto Pádská nížina trpí nedostatkem vody na zavlažování a nemůže uspokojit poptávku pro letní plodiny. Současné a předpovídané maximální teploty kolem 40 °C pravděpodobně sníží úrodnost a akumulaci biomasy u letních plodin. Očekávané výnosy u kukuřice jsou hodně sníženy na hodnoty blízké roku 2003. Ve střední Itálii jsou povětrnostní podmínky podobné, s velkým suchem ve středu a na západě a jen o něco lepšími podmínkami na východě. Podmínky pro slunečnice jsou špatné, podobně jako v sezóně 2003. Do jižní Itálie dorazilo horko příliš pozdě na to, aby výrazněji ovlivnily výnos zimních obilovin. Tvrdá pšenice a ječmen byly sklizeny s průměrnými výnosy. Sezóna zimních obilovin je téměř u konce, a to s podprůměrnými očekáváními. Sezóna letních plodin pokračuje s výrazně sníženou výnosovou prognózou.
Stáhnout texty Stáhnout mapu
Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 8. 4. 2024

    Pavel Zahradníček na ČT24

    Klimatolog Pavel Zahradníček komentoval pro Studio ČT24 aktuální stav sucha (téma: Klimatologové varují před suchem), ke zhlédnutí ZDE (od 10:32 hod).

  • 4. 4. 2024

    Bilance: změny klimatu páchají už teď v česku rozsáhlé ekonomické škody

    Klimatická změna působí v současnosti v České republice škody v řádu desítek miliard korun. Vyplývá to ze zjištění pořadu ekonomické publicistiky ČT Bilance. Reportér Filip Černý mapoval dopady klimatických změn a oteplování na několik sektorů hospodářství.

    Nejviditelnějším a nejnákladnějším projevem klimatické změny v Česku byla masivní kůrovcová gradace, která v některých oblastech republiky, například v jižních Čechách nebo na Vysočině, způsobila zánik většiny smrkových lesů. Podle bioklimatologa Miroslava Trnky z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd by bez extrémního sucha a vysokých teplot nebylo takové rozšíření kůrovce dříve možné.

    Právě rostoucí teploty a také delší a hlubší epizody sucha jsou podle vědců typickým projevem lidstvem způsobených změn klimatu. Evropa je nejrychleji se oteplujícím světadílem a oproti období před průmyslovou revolucí se již průměrná teplota v Evropě zvedla o 2,2°C. Další oteplení přitom podle klimatologů bude následovat, protože oxid uhličitý vypouštěný civilizací může v atmosféře působit celá desetiletí a přírodní prostředí (vegetace, oceány, půda) tak velké množství nezvládá ukládat.

    Článek k přečtení a pořad ke zhlédnutí jsou ZDE.