Agrometeorologické podmínky - průběh

  • data nejsou dostupná
  • negativní
  • normální
  • pozitivní

Ve většině zemí byly ve sledovaném období pozorované nadprůměrné teploty, s výjimkou Itálie, kde byly naopak mírně pod průměrem. Také se střídaly srážky, často intenzívní a až nadprůměrné se suchými dny, které některým zemím paradoxně pomohly, nakolik země jako Česká republika, Rakousko, Polsko, Rumunsku a také Itálii zasáhly srážky extrémní s povodněmi a suchá půda tak byla připravená část srážek vsáknut. Deště však také např. ve Francii, Itálii, Rakousku či Česku narušily počátek sklizně letních plodin a také posunuly výsev ozimních plodin, nakolik byla půda přemokřená a nesjízdná. Vlhké podmínky také podpořily rozvoj a šíření škůdců a chorob. V oblastech jako Chorvatsko, Slovinsko či Litva, ale srážky naopak vytvořily vhodnější podmínky pro setí i vzcházení a také další podzimní práce. Sklizně jsou ukončovány a výnosy se zatím jeví ve většině sledovaných zemí jako průměrné až spíš podprůměrné.

Mapa vzniká díky podpoře mezinárodního projektu DriDanube, který je spolufinancován Evropskou unií (ERDF, IPA).

28. 10. 2024
pro
BY
Bělorusko
Září se vyznačovalo velmi teplým počasím ve všech regionech Běloruska, s průměrnými teplotami o 4-5 °C vyššími, než je průměr. Ještě výraznější anomálie byly zaznamenány u maximálních teplot, ty byly až 7 °C nad nejnižší teplotní hranicí. Celé sledované období bylo nejteplejší v záznamech od roku 1991, i když se teplotní podmínky od začátku října vyrovnaly s dlouhodobým průměrem. První polovina září byla prakticky suchá, ale následné pravidelné srážky vedly k tomu, že úhrny srážek se v některých oblastech blížily i sezónním hodnotám. Jinde byly však i 30-50 % pod průměrem. Celkově byly teplé a relativně suché podmínky příznivé pro sklizeň kukuřice na zrno, která proběhla s předstihem a nyní je již ukončena. Srážky od poloviny září zvýšily vlhkost vrchní vrstvy půdy na příznivé hodnoty pro přípravu půdy k setí, zejména na jihovýchodě země, kde se deficit vody stával kritickým. Setí ozimé pšenice probíhá hladce, v některých oblastech je již dokončeno.
Stáhnout texty Stáhnout mapu
Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 3. 2. 2025

    Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství

    Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).

    Publikace je volně ke stažení.

  • 2. 2. 2025

    Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť

    Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.