Agrometeorologické podmínky - průběh

  • data nejsou dostupná
  • negativní
  • normální
  • pozitivní

Ve většině zemí byly ve sledovaném období pozorované nadprůměrné teploty, s výjimkou Itálie, kde byly naopak mírně pod průměrem. Také se střídaly srážky, často intenzívní a až nadprůměrné se suchými dny, které některým zemím paradoxně pomohly, nakolik země jako Česká republika, Rakousko, Polsko, Rumunsku a také Itálii zasáhly srážky extrémní s povodněmi a suchá půda tak byla připravená část srážek vsáknut. Deště však také např. ve Francii, Itálii, Rakousku či Česku narušily počátek sklizně letních plodin a také posunuly výsev ozimních plodin, nakolik byla půda přemokřená a nesjízdná. Vlhké podmínky také podpořily rozvoj a šíření škůdců a chorob. V oblastech jako Chorvatsko, Slovinsko či Litva, ale srážky naopak vytvořily vhodnější podmínky pro setí i vzcházení a také další podzimní práce. Sklizně jsou ukončovány a výnosy se zatím jeví ve většině sledovaných zemí jako průměrné až spíš podprůměrné.

Mapa vzniká díky podpoře mezinárodního projektu DriDanube, který je spolufinancován Evropskou unií (ERDF, IPA).

28. 10. 2024
pro
NL
Holandsko
Srážky během sledovaného období byly v Nizozemí vyšší než dlouhodobý průměr, místy i více než dvojnásobek průměru. Četnost srážek byla vysoká, ale během druhé dekády září a prvního týdne v říjnu se vyskytlo i několik sušších dnů. Teploty značně kolísaly, ale v celém sledovaném období se blížily průměrným hodnotám. Sklizeň cukrové řepy probíhá podle plánu, zatímco sklizeň brambor a kukuřice je pozdější než obvykle, částečně v důsledku pozdního jarního setí. Výnosy letních plodin zůstávají obecně pod pětiletým průměrem, což potvrzují zprávy o prvních sklizních, i když vysokých výnosů dosahují plodiny zaseté včas na dobře odvodněných, nezhutněných půdách. Setí ozimých obilovin začíná pomalu, protože mnoho zemědělců (a dodavatelů) dalo přednost sklizni letních plodin, když to povětrnostní podmínky umožnily.
Stáhnout texty Stáhnout mapu
Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 3. 2. 2025

    Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství

    Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).

    Publikace je volně ke stažení.

  • 2. 2. 2025

    Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť

    Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.